Projecten

Dit jaar werkt het wat anders dan voorheen. We werken namelijk naar één groot theaterfestival toe! Deze zal eind maart plaatsvinden in theater De Nieuwe Vorst te Tilburg.

 

Dit zijn de voorstellingen & lessen die wij aanboden voor 2019. De deadline voor het inschrijven bij de theaterstukken is inmiddels verstreken.

Voorstellingen

LOCATIETHEATER (vol)

Regisseur: Anke van Esch

Dag: Dinsdagavond

 

Ken je dat? Dat je langs een flatgebouw loopt en dat je twee willekeurige flatbewoners tegelijkertijd in de schemer voor het raam ziet staan? Of dat je in een restaurant zit en het ongemakkelijke tafereel aan het tafeltje naast je wel in scène lijkt te zijn gezet?

De mogelijke verhalen en schoon- of lelijkheid van een bepaalde plek, daar wil ik theater over maken. Óp locatie. Samen met een groep spelers die wil improviseren, die net als ik graag observeert, maar die ook volop mee wil associëren en zich laat inspireren door een locatie om daar beelden, scènes, teksten bij te maken en straks op diezelfde plek in een voorstelling te laten zien. Doe je mee?

 

 

KINDERTHEATER (vol)

Regisseur: Fleur Kuipers

 

We beginnen het project met een aantal lessen, die je voorbereiden op de repetities waarin we een jeugdtheatervoorstelling gaan maken, gebaseerd op een bestaande tekst. Jeugdtheater is zeker geen kinderachtig theater! We gaan een onderwerp aansnijden wat aansluit bij alle leeftijden en een voorstelling maken die leuk is voor zowel kinderen (8+ jr.) als volwassenen.

 

Ik hou van regeltjes en alledaagse situaties waar we allemaal aan mee doen, maar die eigenlijk best gek zijn als je daar langer en enigszins filosofisch over na gaat denken. Waarom zouden we met z’n allen, kinderen en volwassenen, in het donker stil naast elkaar gaan zitten met alle gezichten dezelfde kant op, kijkend naar een groepje acteurs die een heel toneelstuk volgens de regels speelt? Ik hou van dit soort regeltjes, omdat het dan extra leuk is om er tegen in te gaan en er mee te spelen. En dat is precies waar de voorstelling over zal gaan en wat we gaan doen. We breken met de wetten van het theater, waarin het publiek stil zou moeten kijken naar dat wat de acteurs spelen. Maar niet voordat we deze regels eerst nog even flink benadrukt hebben.

 

Ik werk graag met tekst, groot spel, uitvergrote maar nog steeds geloofwaardige personages, en met spelers die durven (te leren).

 

 

EEN VOORSTELLING MAKEN DIE NOG NIET BESTAAT (vol)

Regisseur: Cindy Paans

 

Ze studeerde in 1997 af als gepassioneerde docent/theatermaker aan de Hogeschool voor de kunsten “Artez” in Arnhem. Ze werkt het liefst samen met de spelers van Niets naar Iets waarbij hun input van groot belang is. Ze kan goed het aanwezige talent in iedere speler naar boven halen en versterken.

Ze houdt van onderzoeken en vernieuwen en iedere voorstelling is altijd een experiment naar het vinden van de ideale balans tussen vorm en inhoud. Ze maakt maatschappij kritisch theater en houd van klein menselijk drama afgezet tegen wereldproblematiek. Ze wil samen met de spelers altijd iets “blootleggen” met de stukken die ze maakt en het publiek aan het denken zetten. Ze houd van een transparante vorm van spel. Ze blijft zoeken naar “de mens achter de acteur.”

 

HET RIJK DER DIEREN (vol)

Regisseur: Lennart KALKMAN

 

Een groep acteurs speelt al jaren dezelfde fabel: HET RIJK DER DIEREN. In het stuk besluit de leeuw

dat hij de koning der dieren wil worden, ten koste van de zebra. Op de savanne begint een hevige

strijd. Achter de schermen is ook het nodige aan de hand: het productiebedrijf wil stoppen met de

tournee. Er zijn wel plannen voor een nieuwe voorstelling, maar de oude spelers worden niet zomaar

uitgenodigd voor de audities. De acteurs worstelen met de ongewisse toekomst, kennen onderling

veel afgunst en willen ook nog eens hun droom waarmaken. Ooit.

 

HET RIJK DER DIEREN is geschreven door Roland Schimmelpfennig en Lennart heeft het voor de

Koffer vertaald. Deze schrijver werkt met meerdere lagen, bijvoorbeeld: ‘de wereld achter de schermen’, van

de acteurs, en ‘de savanne’, die van de wilde dieren. Je ontkomt er niet aan om parallellen te gaan

zien tussen de verschillende werelden en rollen. Het interessante aan het spelen is dat je een soort

dubbelrol krijgt, waarbij je niet alleen schakelt tussen personages maar ook van speelstijl. Als je denkt dat toneelspelen iets magisch is, wat vanzelf gaat als je er maar genoeg over fantaseert, kies dan niet voor dit project.

 

Kosten en informatie

In een theaterstuk spelen kost 175 euro. Er zijn 18 repetities, 2 werkdagen en je speelt de voorstelling drie keer op het festival.

 

 

 

Lessen

Op deze volgorde worden de lesblokken aangeboden gedurende het jaar. Je kunt ze dus ook alle drie doen.

LESSENBLOK 1: ELEMENTAIR SPEL (vol)

6 lessen

Docent: Hidde Brouwers

Dag: Maandagavond

Start: 22 oktober

 

Voor zowel de beginnende als de gevorderde speler:

In de korte lessen reeks  ‘elementair spel’ zullen we de basis van spelen aanpakken.

Dit is voor de speler die zichzelf verder wil ontwikkelen en bekwamen in het toneelspel. Uiteraard ligt de focus tijdens deze zes lessen ook op het spelplezier.

 

 

LESSENBLOK 2: IMPROVISATIE

6 lessen

Docent: Marjolein van der Meer

Dag: Maandagavond

Start: 3 december

 

In mijn lessen ga je heel veel de vloer op! Je leert allerlei verschillende scenes te spelen met elkaar. Hoe improviseer je nu een spannende, grappige, interessante, ontroerende scene? Hoe bouw je een scene op? Daarnaast leer ik je je impulsen te volgen en samen te spelen zonder te blokkeren. In mijn lessen wordt altijd met veel plezier hard gewerkt.

Deze lessen zijn geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren speler.

 

 

LESSENBLOK 3: TEKSTTONEEL (+PRESENTATIE)

6 lessen/repetities

Docent: Marjolein van der Meer

Dag: Maandagavond

Start: 28 januari

 

In 6 lessen werken we naar een korte presentatie toe. Ik kies een aantal vlotte en spannende dialogen, waarmee we aan de slag gaan. Lijkt het je leuk om je te verdiepen in teksttoneel, dan zit je in dit project goed! Het eindresultaat presenteren we een keer tijdens het Koffer Festival.

Dit blok is geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren speler.

Kosten en informatie

Dit kost 35 euro per lessenblok van 6 weken.